Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

W dniach od 15 do 16 maja w Ystad odbyło się doroczne forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

W tegorocznym forum uczestniczyło 18 regionów europejskich, reprezentowanych przez właścicieli licencji oraz koordynatorów regionalnych, odpowiedzialnych za budowę oraz funkcjonowanie sieci regionalnych. Województwo opolskie na spotkaniu reprezentowali członek zarządu województwa Antoni Konopka i regionalny koordynator sieci Anna Bodzioch.

Uczestnicy spotkania wysłuchali, jak sieci regionalne funkcjonują w różnych krajach, m.in. w Chorwacji, Danii, Turcji, Norwegii, Szwecji, Słowenii, Łotwie i Polsce. Nas reprezentanci mówili o tym, jak działa Sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie.

Spotkanie stanowiło wspaniałą platformę do wymiany wiedzy i doświadczeń w zakresie funkcjonowania, rozwoju oraz promocji idei dziedzictwa kulinarnego w kraju oraz zagranicą.

Podczas wspólnej degustacji regionalnej, na stole nie mogło zabraknąć smakołyków z województwa opolskiego.

Nasze serwisy